Mijn eerst verdiende geld

Wat heeft mijn herinnering aan mijn eerst verdiende geld te maken met  mijn behoefte aan onafhankelijkheid?

 

Op 27 november 2017 volgde ik een workshop ” een leven schrijft zich niet vanzelf”, methodisch schrijven van de spirituele biografie (LVSC  regio Amsterdam). Deze training is ontwikkeld door drs. Jannette Delver en bevat waardevolle elementen die in de supervisiepraktijk gebruikt kunnen worden. Ik ga deze plek niet gebruiken om hiervoor reclame te maken maar wel te schrijven over een mooi inzicht dat ik die avond kreeg. We kregen de vraag om een herinnering op te schrijven over hoe je je eerste geld had verdiend. Welnu, ik schreef een kort stukje over auto’s wassen in de straat in den Haag waar ik toen woonde.  Ik herinner mij goed dat we dat deden met de emmer, spons en zeem van de eigenaars van de auto en dat we zeker één keer een zeem volledig verknalden omdat we meenden dat we de velgen en de rubbers ook moesten poetsen. Wat waren we ijverig. Of we nu per auto 5 gulden kregen of 2,50 dat weet ik niet meer. Wat ik wel weet is dat ik na 3 auto’s flink wat kleingeld in mijn jaszak had en dat me dat een ongelofelijk vrij, trots en zelfstandig gevoel gaf.

We werkten tijdens de workshop in kleine groepjes. We gingen een ronde in van methodisch vragen stellen. De luisteraars schreven n.a.v.  mijn herinnering hun vragen op en lazen die voor. Ik schreef die vragen vervolgens weer op en koos er één uit om te beantwoorden. Een selectie van de vragen: wat maakt dat je dit nu nog zo blij vertelt? Hoe geef je nu aan jezelf het gevoel om rijk te zijn? Wat raakt je nu het meest als je dit nu zo vertelt?  Ik koos ervoor om de laatste vraag te beantwoorden.  Het was verrassend om het volgende inzicht te krijgen: op het moment van deze ervaring met geld verdienen lijkt er een kiem te zijn gelegd voor mijn drijfveer om onafhankelijk en vrij te willen zijn; zowel financieel als in mijn denken. Vanaf mijn eerst verdiende geld heb ik die dingen gedaan die ik wilde doen en heb ik ook gespaard. Als ik nu naar mijn leven kijk, dan is dat nog steeds zo dat al mijn werk zich richt op vrijheid van denken en financiële onafhankelijkheid. Ik wil op eigen benen kunnen staan en wens dat anderen ook zeer toe.

 

Deze methodische manier van vragen stellen werk verdiepend. Er ontstonden positieve gesprekken en mooie ontmoetingen. Door de vragen van de luisteraars krijg je erkenning voor je verhaal. En de vragen die je niet kon beantwoorden, die zijn als “mooie ingepakte bonbons”, aldus Jannette Delver. En zo heb ik het ook ervaren!